Leer Nederlands als tweede taal

Groei met taal: Specialist alfabetiseren

Groei met taal: specialist alfabetiseren

“Zonder woordenschat geen taal, zonder taal geen gesprek”

Bent u een taalschool met een groep cursisten die laaggeletterd, anders-analfabeet of analfabeet zijn en op zoek naar een heel enthousiaste bevlogen docent? Dan bent u bij mij aan het juiste adres. Mensen helpen met alfabetiseren kost vaak heel veel geduld en daarvoor is niet altijd bij elke taalschool een gespecialiseerde docent aanwezig.
Groei met Taal helpt u daar graag mee. Met veel plezier zoek ik steeds naar de meest optimale, creatieve manieren om het beste uit mijn cursisten te halen. Ik haal veel voldoening uit de samenwerking met hen en ben blij met elke stap die mijn cursisten maken.

Wat moet u zich daarbij voorstellen?

Het gangbare lesmateriaal gaat uit van bepaalde thema’s. Naast die thema’s bied ik de anders-analfabete en laaggeletterde cursisten graag de mogelijkheid om op een prettige manier succeservaringen op te doen door middel van:
  • Taalkaarten met voorbereidende opdrachten binnen de school, gevolgd door buitenschoolse opdrachten
  • Taal in de praktijk: met groepen cursisten pas ik de geleerde woorden toe in de praktijk. We gaan bijvoorbeeld boodschappen doen. Of naar IKEA naar aanleiding van het thema ‘Huis’.
  • Samen met de cursisten maken we muziek en liedjes om zo bepaalde woorden beter te onthouden.
  • Het leren van woorden integreer ik in handelingen. Dus door visualisering wordt de woordbetekenis duidelijk(er). We leren door te doen en prikkelen meerdere zintuigen voor een optimaal resultaat.
  • Naast bestaande methodes ontwikkel ik aanvullende lesprogramma’s om meer lesplezier en een groter leerresultaat te behalen.

Methodes

Over het algemeen wordt methode 7/43 gebruikt voor alfabetisering. Mijn ervaring is dat deze methode veelal niet voldoende is. Daarom heb ik aanvullende methodes ontwikkeld, zoals ‘Buiten de school met 7/43’. Na elk thema biedt deze methode buitenschoolse opdrachten waarmee de geoefende stof in de dagelijkse praktijk wordt gebracht. De les is hierdoor leuker en de cursisten onthouden de stof beter.

Ook heb ik een aanvullende methode met spreekoefeningen ontwikkeld. Hierdoor kunnen mijn cursisten zich sneller verstaanbaar maken wat hen niet alleen uit een isolement haalt, maar ook hun inzetbaarheid bij diverse bedrijven sterk verbeterd.

Koop of bekijk mijn methode "Buiten de school met 7/43" en aparte "Cursus aanbod en kosten" pagina.

Naast het bovenstaande ontwikkel ik modules voor de Z-route. Dit heeft betrekking op de nieuwe Wet Inburgering die taalverwerving koppelt aan werk of vrijwilligerswerk. Deze wet biedt nieuwe mogelijkheden voor cursisten en mijzelf als ontwikkelaar.

Bent u geïnteresseerd en benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met mij op Cursus aanbod en kosten Groei met taal